BEL ONS
MAIL ONS
BEZOEK ONS

Graaf Engelbertlaan 75, 4837 DS Breda

  • Instagram - White Circle
  • LinkedIn - White Circle
  • Facebook - White Circle

Waarom je sollicitanten beter niet online kunt beoordelen

December 3, 2017

Afgelopen maand kwam de multinational Unilever in het nieuws met een ‘revolutie op de arbeidsmarkt’: ‘Hoe Unilever zijn selectie (bijna) volledig digitaal heeft gemaakt’. Een nieuwsbericht wat natuurlijk viral ging, want wat is er mooier dan het behalen van succes? Maar is deze ontwikkeling daadwerkelijk zo succesvol?

 

Laten we beginnen met de positieve kant van digitalisering. Door videosollicitaties worden het C.V., Linkedinprofiel en de brief ondergeschikt of bij voorkeur helemaal niet nodig. Want laten we eerlijk zijn, wat zegt nu een dergelijk A4? We kennen allemaal een voorbeeld van een e-mail die verkeerd wordt gelezen (of opgesteld), waardoor verwarring ontstaat. Wat als er belangrijke stappen ontbreken op een C.V.? Er wordt een conclusie getrokken of een oordeel geveld, wat wellicht niet waar blijkt te zijn. Het verhaal erachter kan helemaal niet worden toegelicht en de persoon leer je helemaal al niet kennen. Een videosollicitatie kan in ieder geval al een deel hiervan ondervangen.

 

Maar dan het vervolg. Kun je op basis van online contact dé persoon vinden waarmee de organisatie voor een zo lang mogelijke periode gelukkig is?

 

Laten we eens kijken naar de online tools die gebruikt worden. Iets wat bijvoorbeeld helemaal hot is, is gaming. Sollicitanten worden gefilterd op basis van een aantal variabelen die uit het spel worden afgeleid. Het gaat niet om het resultaat van de game. Er wordt gekeken naar bepaalde competenties zoals strategisch denken, initiatief nemen of onderhandelen en in hoeverre deze tijdens de game worden toegepast. Klinkt dit te mooi om waar te zijn?

 

Het allerbelangrijkst wat je hierbij mist is het fysieke aspect. Wat zie je en voel je? Wat zijn non verbale signalen en hoe reageert iemand op het fysieke contact van de andere aanwezigen? In het werkende leven zal deze persoon moeten functioneren met andere mensen en gebeuren er dingen in zijn of haar omgeving die niet te simuleren zijn. Hoe zie je via een online game wat dit voor hem of haar betekent? En zegt dat wel iets over zijn of haar functioneren? Een mooi alternatief hiervoor zou bijvoorbeeld een game in real-life kunnen zijn, bijvoorbeeld een Escaperoom. Hiermee zie je hoe er wordt gereageerd en gehandeld, ook in directe aanwezigheid met andere mensen.

 

Naast online gaming, zie je dat er regelmatig gebruik wordt gemaakt van online assessments of interviews als onderdeel van een sollicitatieprocedure. Hierbij wordt verlangd dat mensen op een specifiek moment online bepaalde vragen beantwoorden. Door deze stap in de procedure mis je de omgeving van de persoon en de emotionele toestand. Je gaat compleet voorbij aan de context, iets wat van groot belang is bij een ‘oordeel’ of iemand wel of niet past op een vacature. Door op een specifiek moment te moeten ‘presteren’ zorgt voor een momentopname. Een karakter of DNA is door de jaren heen gevormd en is niet in één moment te meten. Misschien heeft iemand net slecht nieuws gehad of juist de loterij gewonnen. Wellicht zit er een ziek kind op de achtergrond of is er net een dure vaas omver gevallen. Voor degene is het lastig om dit in de procedure aan te kaarten (of is zich er niet van bewust) waardoor het ook niet wordt opgemerkt. Een gelijkmatiger beeld krijg je als je let op hoe iemand zich gedraagt in de gehele procedure. Belt hij of zij voor meer info? Komt er een bedankmailtje? Hoe neemt iemand zijn telefoon op en wordt iemand meer op zijn gemak naarmate je in de persoonlijke afspraak zit.

 

Deze voorbeelden schetsen dat het standpunt wat je aanneemt naar aanleiding van deze online tools niet geheel zwart/ wit kunt benaderen. Recruitment blijft intuïtief, iets wat niet online te bepalen is.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recente berichten