BEL ONS
MAIL ONS
BEZOEK ONS

Graaf Engelbertlaan 75, 4837 DS Breda

  • Instagram - White Circle
  • LinkedIn - White Circle
  • Facebook - White Circle

Waarom een sollicitatiegesprek beter niet over werk kan gaan

December 8, 2017

 

Wat vind je het leukste aan het werk? Waarom heb je daar een overstap gemaakt? Wat is je beste resultaat tot nu toe? Je kent ze wel, een aantal vragen die je regelmatig terug ziet komen in een sollicitatiegesprek. Vragen die je stelt, om degene tegenover je beter leert kennen. Om in te schatten of hij of zij past op een positie binnen jouw bedrijf. Maar leer je degene zo wel écht kennen?

 

Los van het feit dat het internet volstaat met voorbeeld vragen waar iedereen van tevoren een passend antwoord op kan bedenken, moet je je ook iets anders beseffen. Mensen die geen werk hebben, of het niet naar hun zin hebben, willen graag een andere baan. Deze mensen willen graag JOUW baan. Niks verkeerd mee zou je zeggen, maar men kan met bovenstaande voorbeelden wel antwoorden geven die jou aanspreken en direct passen bij de vacature. In feite praten ze hun ambitie en vaardigheden NAAR de vacature in plaats van bewust te worden of het wel of niet gaat passen. En worden beide partijen dan op lange termijn gelukkig met elkaar?

 

Hoe mooi zou het zijn als je een stap terug doet? Elkaar leert kennen, los van de vacature, en vanuit daar gaat kijken of er op dit moment een rol is, in de toekomst een rol is, of dat er iets passend gecreëerd kan worden. Een sollicitatiegesprek heet dan ook geen sollicitatiegesprek meer en is een oprechte kennismaking. Een warme bak koffie, een plaats op een fijne bank en pratend over dingen die in de wereld gebeuren. Praten over de uitdagingen waar het bedrijf voor staat, mooie gebeurtenissen die je hebt meegemaakt en hoe je tegen de toekomst aan kijkt. Zoek een gelijkwaardige interactie en merk hoe de ander reageert. Kijk waar hij of zij bij gaat stralen, waar de energie los komt en hoe hij of zij het leven leeft. Leer elkaar écht kennen, neem de tijd en bepaal pas dan wat de volgende stap gaat worden. Op deze manier boek je een langdurig en kwalitatief resultaat. En zeg nou zelf, het is toch voor alle partijen ook veel leuker dan een formeel verhoor ;).

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recente berichten